Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.12.2013 09:12 - Европейският съюз загуби битката за Украйна
Автор: oblivion777 Категория: Новини   
Прочетен: 2468 Коментари: 5 Гласове:
5

Последна промяна: 27.12.2013 17:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Политически и геополитически анализ на сателитната позиция на Украйна
Липсата на демократично управление в Украйна, корупцията и грешната, твърде предпазлива "политика на изчакване" на ЕС завинаги захвърли тази страна в ръцете на Путин. Русия прилага ефективно икономическите войни, които Пентагона успешно и многократно прилага за политическо капитулиране на множество режими и страни. Същото прави Русия с Украйна, Грузия, Армения и Казахстан, въпреки по-топлите взаимотношения с последните две. Руският сателизъм опря и в сърцето на Балканите, когато България беше направена друг член на икономически зависим руски плацдарм.
Кои са причините за бездействието на ЕС в Украйна? На първо място е липсата на политическа визия относно разширяването. ЕС е тотално блокиран от ръководната роля на САЩ във взимането на стратегически военно-политически решения, тъй като чрез НАТО САЩ има решаващо значение върху крайния резултат и крайните изходни решения. Това до голяма степен се дължи на поствоенната комплексарщина на германските лидери, насаждана сполучливо от западните им партньори. Политиката на Германия като водеща икономическа сила на съюза е изцяло "женска" в пряк и преносен смисъл. Последното и най-фрапантно доказателство бе запитването на Мекел към задатлантическите партньори дали е подслушвана, при положение, че отлично знае за подслушванията.
Дори подобен скандал не беше в състояние да влее повече независимост и самочувствие у лидерите на ЕС, а дори още повече задълбочава зависимостта.
На второ, но от практическо гледище на реално първо място, стои тежката икономическа криза надвиснала над ЕС. Макар благодарение на стабилната икономика на Германия ЕС да е далеч по-напред пред САЩ в световната икономическа криза, репресивната Международна Банка - орган дирижиран от САЩ, успя да парализира икономиките на всички южни страни на Европа и да ги застави да коленичат пред икономическите лостове на конспиративна Северна Америка.
Огромните проблеми с Гърция - нейният реален банкрут, с Испания, с Португалия и Италия, забавиха и почти замразиха политическото мислене и далновидност на европейските лидери, което направи възможно пробива на Путин в Украйна.
В момента опарената Европа и главно Германия, чиято заветна мечта все гледа към руските земи, главно заради политическите неуспехи на тази територия, отново се издъни грохотно, изправена самата тя пред газовата зависимост на руския ботуш.
Нещо повече, Европа и Германия биха жертвали любимия сателит на Москва - България, само и само да се докопат изгодно до руския суровинен пазар.
Както всъщност е видно, Меркел се проваля и със политиката си във България. Изхождайки от своя християндемократизъм и с възпитанието на европеец, тя не подозира за подмолния политически характер на Бай Ганьо, в резултат на което Европейската народна партия (ЕНП) се нагърби с глупавия ход да остави самия крадлив Бай Ганьо да управлява и в резултат на това, неуспешните полически сделки отново дадоха път на проводниците на Путин в лицето на БСП и сателити.

Макар САЩ да показва загриженост за Украйна, атлантическите партньори знаят да се държат на безопасно разстояние от най-големия руски сателит, тъй като много добре знаят, че той е полето на силно раздразнение на Русия и открай време е нейна сфера на влияние - препратка към бележката на Чърчил за разделението на Европа. Така реално САЩ няма и геостратегически интерес от прекомерното разширяване на ЕС на изток, което може да го направи най-влиятелния съюз от страни в света. Следователно Европейският съюз на политическо ниво изигра картите си изключително безотговорно и ако имаше подгрепта на украинския народ, то днес няма ничия подкрепа, отказвайки се да наддава за своето разширение.
Украйна можеше да направи ЕС изключително мощна по сфера на влияние икономическа и политическа сила, която да съперничи на Русия и да неутрализира стремежите й на влияние на Балканите и в Югоизточна Европа.
Подобна безотговорност може да струва дори главата на ЕС при сложната геополитическа обстановка на бъдещето.

 



 



Гласувай:
6



1. oblivion777 - http://www. dnes. bg/world/20...
27.12.2013 17:01
http://www.dnes.bg/world/2013/12/26/ukraina-da-gleda-bylgariia-es-ne-e-panaceia.210633?utm_source=blog&utm_medium=dnesbox&utm_campaign=insidebanner
цитирай
2. apollon - http://www. youtube. com/watc...
28.12.2013 11:13
http://www.youtube.com/watch?v=fP9FYpp6p6s&list=FLtYjU6w62U_BQBXlVAa1Mig
цитирай
3. estirbg - Бавно, но точно и сигурно се очертава Картата на папа Йоан II за Десетте зони,
30.12.2013 00:36
на които светът трябва да бъде разделен.
Евразийският съюз все повече се обособява и конкретизира ...да видим какво ще се случи с нас, защото и ние натам ще бъдем повлечени от събитията...
цитирай
4. apollon - споделете повече подробности Естир?
09.01.2014 07:02
?
цитирай
5. apollon - http://www. youtube. com/watc...
29.01.2014 13:34
http://www.youtube.com/watch?v=BzM2v3tMmFw

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: oblivion777
Категория: Поезия
Прочетен: 52113
Постинги: 30
Коментари: 15
Гласове: 137
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031