Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.05.2014 14:40 - "Кино" на Никола Вапцаров - призив срещу консуматорството
Автор: oblivion777 Категория: Поезия   
Прочетен: 1636 Коментари: 1 Гласове:
7

Последна промяна: 06.07.2014 11:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Отвънка беше шум

и светеха реклами.

В афиша

пишеше:

"Една човешка драма."

Отвънка беше шум

и конника на Крум

се потеше

от стискане

в дланта ми.

 

И стана тъмно.

В белия квадрат

лъва на "Метро"

сънно се прозина.

И изведнъж – шосе,

след туй гора

и в дъното небе –

просторно, синьо.

 

И на шосето,

точно на завой,

се срещат две луксозни лимузини.

Това е нашия герой

и нашта героиня.

 

След удара

излиза джентълмен

и взема във ръцете си чилични

като перце примрялото момиче.

 

Отваря си очите –

те горят,

премрежват се

и гледат небосвода,

Да видиш ти какво момиче, брат –

като жребица от разплодник!...

 

В дърветата –

разбира се, славей.

Ръми над тях спокойно синината.

Примамлива и мека зеленей

оттатък шанците

тревата.

 

Един размазан Джон

целува страстно Грета.

По устните му –

сладостна лига...

        С т и г а !

 

Къде е тъка нашата съдба?

Къде е драмата?

Къде съм аз? Кажете!

В гърдите ни опрян е за стрелба

на времето барутно пистолета.

 

Та можем ли да любим

и скърбим

с наивната ви лековерност?

Гърдите ни са пълни с дим,

а дробовете ни – с каверни.

 

Така ли срещаме на път

любимите си

с лимузини? –

Изгрява любовта ни

в труд –

сред дим,

сред сажди

и машини.

 

И после... Сивия живот,

борба за хлеб,

мечти неясни;

и вечер – тесното легло,

в което неусетно гаснем...

 

Това е то.

Това е драмата.

Станалото –

е измама.



Стихотворението е пълна и недвусмислена критика на неестествения и илюзорен свят, който представя киното. Поезията на автора е модерна и съвременна, независимо от факта, че е написана преди цели 65 години.
След гледане на най-новия филм от афиша, поетът с възмущение изразява противоречието между блудкавото съдържание на филма и неговото заглавие. Животът на безгрижие и забавление на богаташа е съпоставен с реалния и повсеместен, тежък трудов живот на работника. Блудкавата история за влюбеност след автомобилна катастрофа съвсем не отразява реалната битийност на любовта. Авторът оценява захаросаната и безвкусна сцена между мъжа и жената с цинични рими като "лига - стига" и сравнението за момичето като жребица от разплодник.
Сега когато цялото ни общество и огромна част от младежта живее в условията на консуматорското общество е видна огромната социална и обществена съвест на поета, който от преди 65 години не приема да бъде в плен на едно лицемерно, лъжливо и лакирано, буквално лустрирано общество. В действителност филмът от афишите има два възможни пътя за възприемане от публиката - да бъде харесан или да бъде отхвърлен. Поетът приема да отвърли модното, лакираното, буквално цинично ежедневие на богатите хора, возещи се в лимузини.  Той не се приема като органична част от тази прослойка на обществото и най-важното  - той отхвърля да бленува за мечтите, които имат богатите хора, защото не това е част от неговия живот, не това е той самия.
Наличието на такава социална поезия на автора Никола Вапцаров е истинско щастие за социалния живот на България, тъй като поета с участта на пророк говори за пълното отхвърляне на лъжливите идеали на буржоазното общество и дори крититкува  съвременната действителност на днешна България.
Днес същатата тази компания на Метро Голдуин Мейер, за която става дума и в произведението на Вапцаров продължава да излъчва подобни филми и да лъже съвременните хора вярвайки в идеалите и мечтите на едно богато общество. Но Вапцаров категорично се отвращава от безкрупулността и нереалността на човешкото забогатяване, отричайки също и формите на човешка експлоатация, на чиято основа то съществува.
Какво казва поета на съвременната младеж, която е на гребената на днешната модерност и посещава молове, в които продължваата да се прожективат филми на "Метро". Той казва стига на престорено-захаросаните целувки от големия екран, които са далеч от истинските и стойностни чуства, нетърпящи публична парадност. Авторът недоумява къде в този филм става дума за човешка драма, след като тази драма е измама. Вапцаров критикува всеки харесал този тип и начин на живот, критикува всеки, който харесва подобно кино и всички младежи, които мечтаят по скъпия и фалшив живот. На тях творецът казва стига, защото всичко това е измама.
Автор: Д. Георгиев






Гласувай:
7



1. donchevav - В тази интерпретация има доста в...
22.05.2014 17:00
В тази интерпретация има доста верни моменти, но и субективни тълкования на факти, и внушения, неправилно осъвременяващи социалните проблеми на онова време. По мое мнение, без да ангажирам с приемането му никого, анализът на текста трябва да следва темата " Животът и изкуството", разглеждайки проблема в социокултурния контекст на Вапцаровата епоха /ако е интерпретативно съчинение/ и да изразява лично отношение в аргументативната част /ако е есе/. Не прави добро впечатление и липсата на системност в спазването на правописните и пунктуационни норми - грешки, за които се отнемат доста точки при оценяването на писмената работа.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: oblivion777
Категория: Поезия
Прочетен: 52110
Постинги: 30
Коментари: 15
Гласове: 137
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031